Bewust ruimte nemen, doelen stellen en omgaan met druk, onmacht en het aangeven van grenzen.
Een interactieve training gebaseerd op inzichten en toepassingen vanuit de haptonomie, de Jungiaanse psychologie, de transactionele analyse, de Indiase filosofie, sport en systeemdenken.
‘Stevig in jezelf en in je functie staan’
De gevoelsfunctie van het lichaam wordt in een praktisch en functioneel daglicht geplaatst. Het wordt bewust als gids, signaalfunctie en corrigerende of belonende factor aangemerkt. Het is een aangeboren en basaal instrument, dat een natuurlijke effectiviteit heeft en als zodanig moet worden gebruikt. Het dwingt een authentieke benadering af, waardoor er bewust en effectief mee om kan worden gegaan, zonder afweer.
De signalerings- en herstelmechanismen van lichaam en geest, bij druk en stress, worden praktisch geoefend en bewust gemaakt. Adequate en inadequate copingmechanismen worden kenbaar gemaakt en op (in-) effectiviteit getoetst.
Steeds worden er handvatten aangereikt, met als doel te gronden in een innerlijk gevoel van vertrouwen, zekerheid en veiligheid. Deze dienen als basis om ook emoties toe te laten, die ons vertellen dat, wat er gebeurt, ons iets doet. Dit is waardevolle informatie van het lichaam, die we mee kunnen nemen in de keuzes die we graag bewust willen maken.
Concreet wordt in de sessies ervaren hoe goed omgaan met het eigen gevoel, specifieke gevolgen heeft voor het lichaam. Als er een evenwicht is tussen voelen en denken is dit letterlijk te voelen en zichtbaar in ruimte, houding, evenwicht, souplesse en draagkracht van het lichaam. Iemand voelt zich letterlijk stevig op zijn benen staan, beweegt lichter en kan fysieke of mentale druk soepel dragen. Het aangeven van grenzen, waar nodig, bewaakt deze balans.
Deze individuele ervaring kan daarna naar de dagelijkse realiteit van privé of werk worden vertaald, met als doel meer inzicht, en bewust handelen, op basis van gevoel en verstand. Kan voor groepen tot maximaal 12 mensen.