Archief

Een persoonlijke verzameling literatuur en video’s is verdeeld onder de categorieën hieronder. Klik op een categorie om bij de items te komen:


1. Gezondheid, leefstijl en voeding >>

Een gezonde leefstijl gericht op gezonde voeding, beweging, slaap en stress management in relatie tot preventie van en het omgaan met acute en chronische (westerse) ziekten.

2. Gevoel, gevoelens en Haptonomie >>

Bewust gevoel hebben voor het voelende lichaam en de gevoelens in het lichaam. Met denken en taal het voelende lichaam verstaan en kunnen benoemen wat de binnenwereld voelbaar maakt. Kwetsbaar kunnen zijn en kunnen delen.

3. Hechting, opvoeding en leren >>

De mens is een gevoelig groepsdier en heeft instinctief behoefte aan zich veilig kunnen hechten, geborgenheid en verbinding met empathie, om zich vanuit eigen talenten optimaal te ontwikkelen en te leren.

4. Bewustzijn, bewust zijn, Jung en Advaita >>

Bewustzijn is het fundament waarop en waarin, het leven, alles wat zich in tijd en ruimte afspeelt, kan uitdrukken. Jung heeft de link gelegd tussen de westerse psychologie en oosterse denkwijze. Advaita vedanta is de Indiase filosofie gebaseerd op de in de Veda’s beschreven wetenschap over non-dualiteit. Bewustzijn is de ‘absolute onveranderlijke realiteit’ en non-duaal, en één met alles in de dagelijkse, ‘relatieve veranderende realiteit’. Die drukt zich uit via dualiteit, alles in samengestelde tegenpolen.

5. Psychiatrie en medicatie >>

Lezingen over de relaties tussen psychiatrie en farmacologische medicatie.

6. Afgescheidenheid van je zelf, trauma, stress en herstel >>

Overmatige aanpassing en trauma kan een mens ernstig in de weg zitten zich te ontwikkelen of flink uit balans brengen. Helen en jezelf kunnen zijn vraagt om zelf-reflectie, inzicht in je eigen gevoelens, denken en patronen. Een bewustwording van je eigen waarheid in relatie tot je dagelijkse omgeving.

Tekening door edith-made-it 

7. Muziek en gevoel >>

Muziek is misschien wel het meest ideale medium om gevoel over te kunnen brengen en te raken in onze diepste gevoelens en ons zijn.

8. Familieopstellingen >>

De verborgen dynamiek binnen familiesystemen aan het licht gebracht door Bert Hellinger.